Comunicat oficial Grup Creu Groga

El passat dijous dia 9 d’abril, Creu Groga va publicar que ja podia posar a l’abast del nostres pacients la detecció dels anticossos IgA i IgG del coronavirus en analítica de sang. Aquesta detecció la pot realizar el nostre laboratori de referència i es pot donar resposta entre 24 i 72 hores.

El resultat d’aquesta prova és de gran interès per a poder conèixer pacients amb inmunitat, és a dir, que ja han tingut la infecció, estan protegits i que ja no seran transmisors de la malaltia i també pot oferir informació de pacients en fase aguda, que han de realizar un estricte confinament.

Aquest comunicat ha provocat sorprenentment tot tipus de reaccions negatives (afortunadament també de positives). Creiem que s’estan confonent conceptes, bàsicament relacionats amb la mercantilizació de la sanitat i l’escasetat de tests, raó per la qual volem aclarir i contestar dubtes que s’ens han estat transmetent.

Primerament comentar que el laboratori que fa aquestes deteccions està col.laborant estretament amb el Cat Salut, realitzant totes les PCR que s’els hi requereix des de l’àmbit públic (test de detecció de virus en fase aguda en vies respiratòries i no en sang) de manera que no s’està deixant d’atendre cap petició dels centres d’atenció pública. Alhora, confirmar que es comunica al Departament de Salut els resultats de les proves, com a malaltia de declaració obligatòria.

Respecte als tests, hi ha al mercat tests ràpids que hi ha països que estan aconseguint per un valor d’entre 4 i 10 euros. Creu Groga ha estat buscant proveïdors d’aquests tests que siguin fiables, pero fins al moment no n’ha pogut aconseguir.

Respecte als test PCR, Creu Groga, ni en té en stock, ni n’ha tingut mai per comercialitzar entre els seus pacients, de manera que no és veritat que estiguem fent negoci amb aquests tests. Esperem que a curt plaç els nostres proveïdors ens puguin subministrar el test un cop el Catsalut n’obtingui els que necessita.

Altres preguntes es refereixen a quin ús es farà d’aquests resultats en sang. El sector Sanitari privat té emmagatzemades les dades analítiques ens els historials dels pacients segons la protecció de dades que requereix la llei. Serà el departament de Salut i el Miniteri de Sanitat els que decidiran com s’haurà de procedir amb aquests resultats, tant en l’àmbit públic com en el privat. Aprofitant aquest punt, aclarir que la Salut pública s’exerceix tant als centres públics com als privats. Posarem dos exemples; quan en un centre mèdic sigui públic o privat, es detecta un xarampió, el professional (moltes vegades pluriempleat de les dues sanitats), ho comunica al departament competent estigui on estigui visitant. Un altre exemple de salut pública és administrar vaccins i això depèn tant dels centres públics, com dels privats, com de la gent que decideix si es vacuna o no es vacuna (actualment al nostre país les vaccions no són obligatòries), decidint protegir a tot el seu entorn o de no fer-ho. Confondre el terme salut pública seria com dir que l’educació només es fa a les escoles públiques i no a l’escola concertada o privada.

En quan a la col.laboració directe amb la Sanitat Pública, aprofitem per fer públic que Grup Creu Groga ha cedit tots els seus respiradors i columnes d’anestèsia que s’utilitzaven per a l’activitat quirúrgica al CatSalut. Ho hem fet sense cap contraprestació econòmica, estan actualment donant servei i salvant vides a l’Hospital de la Vall d’Hebron i a l’Hospital Trueta de Girona, destí que ha estat decidit pel CatSalut.

Creu Groga a més, va posar en coneixement del Cat Salut el seu llistat d’empleats sanitaris perquè aquests poguéssin prestar els seus serveis on més es necessitéssin. També va posar a disposició les instal.lacions dels seus 3 centres mèdics (un d’ells hospitalari).

A més la Fundació Creu Groga ha adquirit recentment una impresora 3D per poder imprimir pantalles de protecció que seran cedides als hospitals públics del Maresme.

Esperem haver respost els dubtes que s’ens han dirigit i estarem encantats de seguir contestant els dubtes que ens traslladeu.

D’altra banda, entre les comunicacions, destaca una publicació molt desafortunada del partit polític CUP Calella, que acusa directament a Creu Groga de mercantilitzar i vendre tests de detecció del Covid-19 per fer negoci. A més, han fet un comunicat a l’Ajuntament de Calella, exigint l’obligació de la cessió d’aquests tests per entregar-los a la sanitat pública.

Ens hagués agradat que abans de fer aquests tipus de comunicats, que contactéssin amb el nostre departament de comunicació per contrastar la informació. S’haguéssin estalviat fer una publicació amb falsedats que malmeten la imatge del centre mèdic Creu Groga, un centre que ofereix serveis mèdics a la comarca desde fa 38 anys i que mai ha tingut ni una sola denúncia per mala praxi.

Per aquesta raó demanem a la CUP Calella que es retracti de les seves afirmacions, ja que han utilitzat expresions desde el seu compte oficial com les següents:
“És inmoral i fastigós”, “Posem en dubte la pràxis de comercialitzar PCR’s”, etc…

Considerem que és molt greu fer política de les mentides i atacar frontalment empreses sense comprovar si les seves afirmacions són certes.

També voldriem fer una reflexió sobre els centres mèdics privats: nosaltres també hem tingut i seguim tenint escassetat de material de seguretat pels nostres professionals i no hem tancat les portes dels nostres centres mèdics, en cap moment hem volgut donar l’esquena als nostres pacients, ni a la sanitat pública i hem seguit visitant en tot moment als pacients que ens ho han requerit, amb escassetat de mascaretes i havent de reutilitzar-les durant setmanes.

Com en el cas de la sanitat pública, hem tingut professionals que s’han infectat i estant passant la malaltia, hem atès més de 2000 visites i hem rebut prop de 5.000 trucades durant aquests últims dies, que no haguéssin fet altre cosa que sobrecarregar encara més la Sanitat Pública. Tot això, ho hem fet perquè entenem que la nostra obligació és atendre i estar al costat dels nostres pacients quant més ens necessiten i no tingueu cap dubte que això és el que seguirem fent.

Finalment a @CupCalella, estarem encantats d’atendre els vostres dubtes i de facilitar-vos la informació correcta per tal que en un futur, pogueu fer les vostres peticions polítiques amb coneixement de causa.