L’ESPORT I ELS RISCOS CARDÍACS
26 d’agost de 2019 / Centre Mèdic Creu Groga
Vull començar a realitzar activitat física de forma regular … Tinc risc de problemes cardíacs? Què he de fer?
Realitzo activitat física intensa de forma regular. Necessito un control habitual cardiovascular?
És convenient la realització d’activitat física de forma regular?
S’ha demostrat de forma rigorosa que l’activitat física regular redueix el risc de gran quantitat de problemes de salut en totes les franges d’edat. En concret, s’ha demostrat una reducció entre un 20% i un 30% del risc de morir per causes cardiovasculars tant en individus sans sense factors de risc cardiovascular, com en individus amb factors de risc de malaltia coronària, com en pacients amb malalties cardíaques .
Per què es produeix aquest benefici tan important?
Doncs perquè l’activitat física practicada de forma regular té un efecte positiu en multitud de factors de risc cardiovasculars, com són la reducció de la hipertensió arterial, reducció del colesterol dolent (colesterol LDL), augment del colesterol bo (HDL), disminució de la sobrepès i obesitat, i el control de la glucosa.
És millor un tipus d’activitat física que una altra?
No hi ha un tipus d’activitat física especialment adequada per a la reducció del risc cardiovascular mentre aquesta activitat sigui aeròbica. Això és el més important. Es pot definir com aquella activitat física que consisteix en el moviment de grans grups musculars d’una manera rítmica i sostinguda. Inclou les activitats esportives clàssiques, com el ciclisme, running, natació, esquí, tennis, futbol, etc. però també qualsevol altre tipus d’activitat domèstica sostinguda i que exigeixi moviment coordinat, com els treballs domèstics, la jardineria o els simples passejos.
Vull començar a fer activitat física aeròbica de manera regular. Comporta algun risc cardíac?
El risc d’un esdeveniment cardiovascular durant l’activitat física és molt baix en persones sanes (s’estima en 5-17 morts sobtades anuals per cada milió d’habitants). Aquest risc, però, queda absolutament compensat pels beneficis que comporta. No obstant això, el risc d’esdeveniments cardíacs greus (infart o mort sobtada) és molt més baix en activitats d’intensitat lleugera-moderada que en activitats més vigoroses.
Aleshores …. com es classifica la intensitat de l’activitat?
Normalment es classifica en 3 estrats: lleugera, moderada i vigorosa. L’activitat física lleugera habitualment comporta un increment de la freqüència cardíaca discreta, fins al 50-63% de la freqüència cardíaca màxima teòrica (la freqüència cardíaca màxima teòrica es calcula com 220-edat). Seria, per exemple, passejar a un ritme lleuger (<4,7 km / h) o les activitats domèstiques lleugeres. L’activitat física moderada produeix un increment de la freqüència cardíaca fins a un 64-76% de la màxima teòrica. Exemples d’aquesta són caminar ràpid (4,8-6,5 km / h), ciclisme a ritme suau (15 km / h), balls de saló, golf …. L’activitat vigorosa suposa un increment de freqüència cardíaca entre un 77-93% i suposaria tota l’activitat esportiva aeròbica clàssica: running, ciclisme més intens, tennis, futbol etc.
Fa molt que no realitzo activitat física regular. M’hauria de fer una valoració des del punt de vista cardiovascular?
Si es vol realitzar una activitat física regular de nivell lleuger i ets una persona sana sense factors de risc cardiovascular no cal fer una valoració mèdica. No obstant això, és absolutament recomanable una avaluació clínica cardiovascular en persones sendentaries que es plantegen començar a realitzar una activitat física vigorosa, inclòs qualsevol tipus d’esport.
Que ha d’incloure la valoració cardiovascular?
El cardiòleg et farà una història clínica, un electrocardiograma i una exploració física per determinar el teu risc cardiovascular basal. En la majoria dels casos, i sobretot, si ets una persona sedentària o portes molt de temps sense fer exercici físic vigorós, et farà una prova d’esforç convencional (ergometria) per precisar millor el teu risc cardiovascular. A més, si hi ha alguna troballa sospitosa en l’exploració física o l’electrocardiograma, et practicarà un ecocardiograma-Doppler per descartar cardiopaties estructurals.
En què consisteix la prova d’esforç?
Consisteix en la realització d’exercici físic aeròbic (en tapís rodant o bicicleta) de forma estandaritzada en diverses etapes de 2-3 minuts, d’intensitat creixent, amb el control continu i estricte de l’electrocardiograma i la tensió arterial. I, per descomptat, sota la supervisió d’un cardiòleg.
Vull començar a fer esport, m’hauria de fer una prova d’esforç?
Com s’ha comentat abans, en els casos en què es vol començar a realitzar una activitat física vigorosa, és a dir, en qualsevol tipus d’esport aeròbic i sobretot en persones sedentàries, és molt recomanable la realització d’una prova d’esforç supervisada per un cardiòleg.
Realitzo esport d’alta intensitat de forma habitual, tinc algun risc?
Encara que és difícil d’establir una estimació precisa, desafortunadament el risc de mort sobtada en atletes, encara baix, mai és nul. Les estimacions són molt variables, des d’una taxa d’incidència d’una mort sobtada anual per cada 917.000 atletes fins a una mort sobtada anual cada 3.000 atletes .
Sent així, he de realitzar-me algun tipus de control?
Tot atleta hauria de seguir controls mèdics per personal específicament entrenat per descartar malalties cardíaques, especialment abans de començar un pla d’entrenament d’alta intensitat. El control mèdic hauria d’incloure una història clínica detallada, exploració física cardiovascular, prova d’esforç i, eventualment, ecocardiograma segons les troballes prèvies.
Què es vol descartar amb el control?
Bàsicament la presència de cardiopatia estructural (anomalies del múscul cardíac o de les vàlvules), malalties arrítmiques i malaltia coronària.
He de seguir controls regulars?
Dependrà de cada cas en particular. No obstant això, cal tenir en compte que a mesura que augmenta l’edat, la malaltia coronària, causant d’infart, és la causa més freqüent de mort sobtada en l’atleta. D’aquesta manera, a partir dels 40 anys, o abans depenent de la presència d’altres factors de risc cardiovascular, pot ser convenient la realització de controls regulars que incloguin prova d’esforç.
Article cedit pel Dr. Ignacio Ferreira i la Dra. Núria Rivas, responsables del servei de Cardiologia del Centre Mèdic Creu Groga